Wednesday, November 20, 2013

4 Tips Kenal Pemanis Tiruan Dalam Makanan

1) Mengeringkan tekak | Salah satu ciri yang jelas yang membolehkan kita membezakan terdapat pemanis tiruan adalah rasa tekak yang kering setelah menikmatinya. 

Secara automatik anda akan merasa haus yang amat sangat.  Jika tidak segera “dibilas” dengan meminum air kosong, biasanya akan menyebabkan kita batuk dan mendapat penyakit tekak yang lain.

2) Secara Fizikal | Kita dapat membezakan minuman yang mengandungi pemanis tiruan atau pemanis semulajadi dengan melihat konsistensi minuman yang lebih cair.

Misalnya, sirap yang mengandungi pemanis tiruan akan lebih cair berbanding yang menggunakan pemanis semulajadi.

3) Rasa Pahit Yang Tertinggal | Pemanis tiruan yang terkandung dalam makanan atau minuman akan meninggalkan sisa rasa pahit di dalam mulut. Ini disebabkan oleh kehadiran kandungan bahan kimia sebagai bahan baku pemanis tiruan tersebut.

4) Rasa Manis Yang Pekat | Pemanis tiruan dibuat dengan kadar rasa manis yang lebih tinggi berbanding pemanis semulajadi. Meskipun kadar pemanis tiruan ini sedikit, namun rasa manisnya sudah tinggi sehingga harus dicairkan dengan air yang lebih banyak.

"Cegah Sebelum Singgah: :)



- Izzah Razak
   fb Page: Sunnah Superstore
   SID : 881907
   Whatssap : 017 7001749

No comments:

Post a Comment