Kita sering mengambil Vitamin C setiap kali kita menghidapi
batuk dan selsema. Kajian mendapati bahawa pengambilan Vitamin C tidak dapat
menghalang selsema. Pengambilan supplement yang tepat menolong mempercepatkan
proses penyembuhan penyakit dan mengurangkan simptom penyakit.
1- Cili Merah
Setengah cawan cincangan atau potongan dadu cili merah
membekalkan 107.8mg Vitamin C. Tambahan pula, kandungan capsaicin di dalamnya
membantu meredakan masalah sendi dan otot.
2- Lada Benggala
Merah
Secawan penuh cincangan lada benggala merah mengandungi
hampir 3 kali ganda vitamin C dari sebiji oren
- 190mg sahaja . Lada benggala merah juga merupakan sumber Vitamin A
yang baik menyokong kesihatan mata.
3- Lada Benggala
Hijau
Secawan penuh cincangan lada benggala hijau mengandungi kurang
vitamin C , 120 mg, tetapi masih memenuhi 200% keperluan harian anda. Lada
benggala hijau juga merupakan sumber serat
yang baik.
4-Kailan
2 kali ganda saranan pengambilan harian Vitamin A anda dan 7
kali saranan penambilan Vitamin K, secawan hidangan kale mengandungi 80.4 mg Vitamin C.
5-Brokoli
Sayuran ini mengandungi 132 mg Vitamin C dengan tambahan serat Cuma sebanyak
30 kalori dalam satu hidangan. Tambahan kajian menunjukkan brokoli mempunyai khasiat anti-kanser
6- Betik
Kajian menunjukkan pengambilan betik membantu melegakan
selsema, mencerahkan kulit dan menguatkan tulang. Satu cawan hidangan
menghidangkan 88.3 mg Vitamin C.
7- Strawberi
Secawan buah super ini mengandungi 84.7 mg Vitamin C dengan tambahan asid folat
bagi menyokong kesihatan jantung. Ia juga membantu memutihkan gigi secara
semulajadi.
8- Kubis Bunga
Membekalkan 127.7 mg Vitamin C dengan tambahan 5 gram serat
dan 5 grams protein. Boleh dimasak menggunakan kaedah panggang atau kukus bagi
mengekalkan khasiatnya.
9- Tauge
Padat dengan khasiat anti kanser, fito nutrients dan serat.
Ia mengandungi 74.8 mg Vitamin C.
10- Nanas
Padat dengan 78.9 mg Vitamin C, nanas mengandungi “bromelain”
iaitu sejenis enzim pencernaan yang membantu memecahkan makanan dan
mengurangkan kembung. “Bromelain” juga bertindak sebagai anti-inflamasi
semulajadi.
11-Kiwi
Satu hidangan kiwi (lebih kurang 2 biji) membekalkan 137.2 mg Vitamin C. Buah yang kaya jus ini
juga kaya dengan mineral potassium and kuprum.
12- Mangga
Buah tropika ini membekalkan 122.3 mg Vitamin C. Mangga
merupakan sumber yang kaya Vitamin , seperti Vitamin C yang memainkan peranan penting dalam
meningkatkan imuniti tubuh dan mengekalkan kesihatan mata.
No comments:
Post a Comment